Ellery Padel Courts

För oss på Ellery är rörelse en självklar del av livet. Sport är inget tråkigt tvång, det är ett privilegie. Ellery Beach House är en plats där vi alltid strävar efter att röra oss framåt, vare sig det är i löpspåret, padelbanan, i poolen eller under ett samtal i baren (movement comes in many shapes and forms).

Precis som många andra har vi kärat ner oss i padel, dels för att det är en rolig sport, men också för att det är en social sådan där spelarna kan briljera oavsett nivå. Med två utomhusbanor i perfekta omgivningar, är en runda padel på Ellery win win oavsett score.

PRICES & RESERVATION

Padel är idag en av världens snabbast växande sporter och kan beskrivas som en blandning av tennis och squash. I en runda padel går det fort, det är ruskigt roligt och funkar lika bra att spela för newbie playern. Smashing!

Reserve your court

Vi erbjuder tre banor och rekommenderar att du bokar i god tid.
Banorna ligger utomhus och även om solen ofta skiner på Lidingö har vi svårt att garantera fina väderförhållanden. (Vid dåligt väder avbokas och återbetalas din bana).
Anmäl dig i Ellerys reception innan du kliver på bana.

Prices

Vänligen ta med egna bollar och rack, annars går det självklart att köpa 3-pack padelbollar för 145kr samt hyra racket för 50kr/styck.

300 SEK per bana & timme när du bor på Ellery Beach House och 450 SEK för externa babes. Det är gratis att låna bollar och racket för övernattande gäst.
Banorna går att reservera
alla dagar mellan kl. 09:00 och 22:00.

Booking

Vill du spela padel utan att bo över?

Sugen på en runda padel men vill sova hemma? Självklart går det bra. Vi prioriterar dock padel-tiderna för våra övernattande gäster, så boka i god tid! (högst 7 dagar innan önskat datum).

The moment you & your friends realize you are legends.

Rules

THE RACKETS

Padelracketen skiljer sig lite från det man använder sig av i tennis och squash. Racketen i padel består inte av strängar, utan är gjorda av ett kompositmaterial där slagytan är perforerad. Avsaknaden av strängarna gör att bollträffen inte får samma kraft och ger en dovare träff.

THE SHOES

Padelskor är i princip likadana som tennisskor. Viktiga egenskaper för skorna är att de har mönster för bra grepp och ger stöd för fotleden.

THE BALLS

Padelbollen är princip samma som en tennisboll, men något mjukare och aningen mindre. Det finns regler för hur hårt trycket ska vara, men spelar man på amatörnivå går en helt vanlig tennisboll lika bra.

BUT WHO’S COUNTING ANYWAY?

Poängräkning i padel går till på samma sätt som tennis. Man spelar bäst av 3 eller 5 set och i varje set gäller det att vinna 6 game. I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med 2 poäng för att gamet ska avgöras. I ett set gäller det att komma först till 6 vunna game. Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game. Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, kallat tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

THE GLASS WALLS

Glasväggarna är en viktig del av spelet men det finns några regler för hur de får användas. När man ska ta emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Man kan även använda sin egna glasvägg för att slå tillbaka bollen, det kan vara användbart om man hamnar i en trängd situation. Gallret får bollen endast studsa upp på när man ska ta emot en boll. Bollen är då levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på serve). Om man slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen. Om en boll går direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.

SERVE

Reglerna för serven skiljer sig mot tennis. En serve i padel ska alltid slås underhands och bollen ska slås i, eller under, midjehöjd. Istället för att kasta upp bollen, som man gör i tennis, ska man i padel studsa bollen i marken. Studsen ska vara bakom egen serveruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen. Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serveruta. Serven är även giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar upp i motståndarens galler så är den felaktig. Precis som i tennis så har man en förstaserve och en andraserve, dvs om man missar sin första har man en chans till. Missar man andraserven också blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve touchar nätet innan den går in ska den slås om.

COME AGAIN?

  • På en vanlig plan (10×20 m) spelar man alltid dubbel
  • Poängräkningen är samma som i tennis
  • Linjerna på planen används endast vid serve
  • Serve ska slås underhands och studsa i motspelarnas serveruta
  • Serve får studsa upp i glasväggen, men om den studsar i galler är den felaktig
  • Varje spelare har två servar på sig
  • Om bollen går direkt i motspelarens vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.
  • Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.
  • Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva
  • Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida. Reglerna i padel är i många fall likt tennisens regler men det finns några undantag, exempelvis regler angående väggarna.

GALLERY